Ryanair, easyJet, WizzAir, Lufthansa
Găsiți bilete ieftine de avion către toate colțurile lumii!
Pe smartfly.ro puteți rezerva bilete de avion ieftine. Vă punem la dispoziție zboruri de la 650 de companii aeriene, dintre care 130 de companii low-cost și charter. Cu noi puteți achiziţiona bilete la cele mai bune prețuri de la companii full-service cunoscute, precum LOT, Lufthansa și KLM. De asemenea, găsiţi oferte de la companii aeriene low-cost ca Wizz Air, Ryanair sau easyJet. Puteți rezerva biletele online sau prin telefon. Consultanții noștri vă stau la dispoziție 7 zile pe săptămână.
În funcţie de serviciile pe care le oferă, există 4 tipuri principale de companii aeriene pentru pasageri: VIP, charter, full-service şi low-cost. Companiile aeriene low-cost oferă cele mai ieftine bilete din simplul motiv că preţul biletului de avion nu include bagajul de cală sau alte servicii de care aţi putea avea nevoie ȋnainte sau ȋn timpul zborului. Puteţi lua cu dumneavoastră un bagaj mare de cală, de exemplu, dar va trebui să plătiţi ȋn plus. Este la fel ȋn cazul oricărui serviciu adiţional de care doriţi să beneficiaţi – fiecare este plătit separat.
Făcând comparaţie ȋntre companiile aeriene low-cost care operează ȋn România, e greu de stabilit care este cea mai ieftină pentru că preţurile nu sunt fixe. Se schimbă ȋn funcţie de perioadă, cerere sau ofertele existente. Pentru un răspuns la această ȋntrebare ar trebui comparată aceeaşi rută ȋn acelaşi interval de timp ȋntre diferite companii aeriene.
Pentru că am menţionat mai devreme ofertele, probabil vă ȋntrebaţi când apar şi mai ales când au oferte companiile aeriene low-cost din România. În general, promoţiile au loc datorită sezonului, numărului mic de pasageri pe o anumită rută, modificării taxelor de aeroport, atunci când urmează un eveniment ȋntr-o anumită destinaţie sau când există o dată importantă pentru companie.
Dacă ne gândim la companiile aeriene din România, LOT, de exemplu, oferă ȋn fiecare miercuri preţuri reduse pe anumite rute. Când vine vorba de operatori aflaţi ȋn top companii low-cost, Ryanair ȋşi sărbătoreşte ziua ȋn fiecare iulie prin oferte şi promoţii, iar cele mai mari discounturi se găsesc atunci când compania ȋmplineşte un număr rotund de ani. O altă ocazie pentru companiile low-cost din România este atunci când deschid o nouă rută. Pentru a atrage interesul şi atenţia asupra noii destinaţii, sunt oferite bilete foarte ieftine.
Pentru ca preţul biletelor de avion să fie mic, majoritatea companiilor aeriene low-cost preferă să acopere distanţe scurte. Astfel, cea mai mare parte a rutelor oferite de companiile low-cost din România sunt ȋn Europa, ȋn oraşele mari sau destinaţiile populare. Asta nu ȋnseamnă ȋnsă că nu puteţi zbura ȋn afara Europei cu un operator low-cost. În funcţie de perioadă, companiile low-cost pot colabora cu cele tradiţionale (full-service) pentru a oferi rute către Emiratele Arabe Unite sau America de Sud, de exemplu.
Tot pentru a menţine preţurile mici, dacă un oraş are mai multe aeroporturi, companiile low-cost ȋl aleg pe cel mai ȋndepărtat pentru că taxele de aeroport sunt mai mici cu cât distanţa până ȋn oraş este mai mare. Acesta poate reprezenta un criteriu şi pentru dumneavoastră când alegeţi compania aeriană pentru ca la final să nu plătiţi mai mult să ajungeţi ȋn oraş comparativ cu cât aţi fi plătit dacă zburaţi pe un aeroport mai apropiat.
Nu ȋn ultimul rând, mai ales ȋn perioada verii, companiile low-cost oferă zboruri către oraşele şi staţiunile de la malul mării. În felul acesta sunt şanse mari ca toate locurile să fie ocupate la fiecare cursă.
Dacă ȋn trecut călătoriile cu avionul erau scumpe şi rezervate unui număr mic de persoane, ȋn ultimii ani au devenit un mijloc obişnuit de transport pe distanţe mari mai ales datorită companiilor low-cost. Acestea au făcut ca preţurile să fie foarte accesibile şi au oferit diverse rute ȋn Europa şi nu numai. În acest moment, fiecare aeroport pentru pasageri din România efectuează curse pentru cel puţin un operator low-cost.
Raportul preţ/timp este atât de avantajos ȋncât companiile low-cost efectuează şi zboruri interne. Puteţi călători de la Bucureşti la Iaşi, de exemplu, cu Blue Air ȋn mai puţin de o oră şi la un preţ mic. Pe lângă Blue Air, ȋn România operează şi Wizzair sau Ryanair. Împreună, oferă nenumărate opţiuni pentru călătoriile ȋn Europa sau ȋn afara ei.
Pentru ȋnceput este important de ştiut că siguranţa ȋn timpul zborului nu este influenţată ȋn niciun fel de preţul biletului. Indiferent de tipul companiei aeriene (low-cost, full-service, charter sau VIP), avioanele trebuie să ȋndeplinească aceleaşi condiţii standard pentru a li se permite decolarea.
Atunci de unde rezultă diferenţa de preţ? De cele mai multe ori, preţul unui bilet de avion full-service include bagajul de cală, opţiunea de a primi snacksuri ȋn avion sau de a servi masa, iar unele companii oferă chiar şi băuturi alcoolice. Aşa cum menţionam la ȋnceput, preţul unui bilet de avion low-cost acoperă doar biletul, iar toate celelalte servicii sunt plătite separat. Un alt motiv pentru diferenţa de preţ este confortul. Locurile din avioanele low-cost sunt mai ȋnguste, cu mai puţin spaţiu pentru picioare şi organizate astfel ȋncât să ȋncapă cât mai multe persoane. Iar pentru că spaţiul este limitat și avionul consumă mai mult combustibil cu cât este mai greu, dimensiunea bagajului de mână gratuit este limitată. Dacă doriţi un bagaj de mână suplimentar, trebuie să plătiţi extra pentru acoperirea costurilor de transport.
Având ȋn vedere că majoritatea zborurilor ȋn Europa durează ȋn medie 3-4 ore, condiţiile de călătorie cu o companie low-cost sunt de acceptat mai ales dacă doriţi să folosiţi banii economisiţi la biletul de avion pentru cazare, acces la diferite obiective turistice sau restaurante.